Undvik bråk på campingsemestern

När man tillbringar en eller två veckor tillsammans i ett trångt utrymme finns det stor risk för att man går varandra på nerverna. Semestern är en farozon för bråk av flera anledningar. Helt plötsligt tillbringar man dygnets alla timmar med sin partner, och man har dessutom klivit utanför vardagens rutiner och struktur. Att detta leder till konflikter märker familjerådgivare av efter sommaren, då antalet par som söker hjälp ökar markant. Ökar gör också separationsfrekvensen efter sommaren. Hur gör man då för att undvika att det som skulle blivit två veckors avslappning i husvagnen förvandlas till en relationsförstörande konflikt?

En av de viktigaste sakerna man kan göra som par är att tala med varandra innan semestern, och berätta vilka förväntningar man har. På det sättet behöver det inte uppstå några otrevliga överraskningar när det visar sig att den ena partnern menade vindsurfing och bergsklättring med ”roliga aktiviteter”, medan den andra partnern snarare menade minigolf och på sin höjd lite strandvolleyboll. För att få till en lyckad semester när intressena går isär måste man vara villig att kompromissa, och kanske komma överens om att göra vissa saker var för sig.argument-238529_1280

Relationsexperten Liria Ortiz menar också att det är viktigt att inte ha för höga förväntningar på semestern. Att ha en verklighetstrogen uppfattning om vad man kommer att hinna med och hur man kommer att må under semestern gör att man lättare undviker konflikter som par. Ortiz drar liknelser till julen, då det också uppstår många konflikter på grund av förväntningar från olika parter på hur den ska vara. Hon menar också att vi inte lär oss från våra misstag, utan sätter upp lika höga mål inför nästa år.

Om man trots all kommunikation inför och under semestern skulle hamna i en konflikt med varandra är det bästa man kan göra att släppa det som utlöste konflikten och lägga det bakom sig. Istället kan man försöka fokusera på den tid som man har kvar av semestern, och vad man kan göra för att resten av semestern ska bli annorlunda.

Om du har barn kan du i liknande situationer ha nytta av ledarskapsförmåga för att få alla att samarbeta och komma överens. Om du vill träna upp din ledarskapsförmåga kan Teamouts ledarskapsutbildning i Stockholm vara något för dig.

Taggar: