Tält och annan utrustning för camping

Att campa kan ge dig en fantastisk och prisvärd naturupplevelse. För att det ska bli en angenäm erfarenhet är det dock viktigt att du är rätt utrustad. I denna text får du lära dig vad som är viktigt när du väljer tält och övrig campingutrustning.

Olika typer av tält

De två vanligaste typerna av tält är kupoltält och tunneltält. Dessa har både för och nackdelar. Ett kupoltält har den fördelen att det står upp av sig själv med hjälp av pinnar som korsar varandra i taket. Du får också oftast en rejäl takhöjd i dessa. Tunneltält är i sin tur oftast lättare att sätta upp. Det väger också oftast lite mindre och gör packningen lättare. Till skillnad från kupoltält är det dock inte lika motståndskraftigt mot vind. Vilket tälttyp du ska välja beror alltså på vad som är viktigt för dig och var du kommer att tälta.

Family vacation, RV (camper) travel with kids, happy parents with children on holiday trip in motorhome

Billigt eller dyrt tält?

När det gäller tält får du vad du betalar för men det är också dina behov som avgör om du ska välja dyrt eller billigt. Om du endast avser att tälta någon enstaka natt och inte heller tror att du återkommande kommer att använda tältet kan en billigare variant vara okej. Om du där emot kommer att stanna ute många nätter och dessutom planerar fler campingutflykter i framtiden bör du satsa på ett kvalitetstält. Det kommer att betala sig själv många gånger om.

Vilka tillbehör behöver du?

Ibland kan själva tältgolvet vara mindre bekvämt. Kanske saknar till och med ditt tält golv? Om så är fallet finns speciella tältgolv att köpa, bland annat på Campingnetshop. Dessa finns i olika utformningar och ger dig möjlighet att få ett lyxigt tältgolv. Det finns enklare lösningar i form av presenning, golvmattor i pvc och till och med golvplattor om man vill ha en riktigt gedigen lösning. Att ta med sig reservdelar i form av extra tältlina eller tejp för reparation kan också vara en god idé.

Matlagningslösningar för camping

Om du ska ut på en kortare tur kanske du kan packa färdig mat som räcker under hela utflykten. Ska du där emot vara i ditt tält flera dagar behöver du lösningar för att kunna laga mat och hålla den fräsch. Det finns idag massor av olika lösningar för matlagning när man lever campingliv. Ett gasolkök är bra om man vill kunna koka och steka mat. Till dessa finns också olika tillbehör så som grillgaller, kastruller och till och med varianter av ugnar. En ordentlig kylväska är också bra för att hindra färsk mat från att bli dålig.

Slipp irriterande mygg

Att sitta ute i naturen och plötsligt störas av envisa mygg är en mardröm. Se därför till att täcka öppningen på ditt tält med myggnät så att inga illvilliga myggor kommer in när du låter det stå öppet. Se också till att packa med dig bra myggmedel så att du kan sitta ute vid brasan och njuta så länge du vill. Det finns också speciella myggljus som håller myggorna borta effektivt. Detta kommer att ge dig en så mycket mer angenäm campingupplevelse.

Bästa tipsen när du ska tälta

Vad behöver man egentligen ta med sig för att få en riktigt härlig campingupplevelse? Med rätt kunskap slipper du göra de vanligaste campingmissarna och kan istället njuta från första stund. Fokusera på lugnet och naturen med rätt tält och utrustning som förenklar.