Sveriges bästa campingplatser

Camping har länge varit en förlöjligad semesterform, som ansetts ligga långt under standarden på exempelvis en charterresa eller en vistelse på hotell. Det har dock förändrats, och idag finns campingplatser i Sverige som håller minst lika hög klass som charterhotell. Svenska campingplatser betygsätts efter ett system med stjärnor av SCR, Sveriges Camping- och stugföretagares Riksorganisation. Det ställs höga krav för att få de maximala fem stjärnorna. För att ens få ingå i SCR ställs vissa grundkrav på hygien och service, och om man dessutom vill få en stjärnrankning utöver det krävs exceptionell hygien och service, liksom en vacker omkringliggande miljö, rekreationsanläggningar och aktiviteter. Trots allt detta kan du fortfarande bo på en fyr- eller femstjärnig campingplats i en vecka för halva priset jämfört med att åka på en veckas chartersemester, vilket gör campingen till en allt mer populär familjesemester.Sveriges bästa campingplatser 1

En av de campingplatser som har fått högsta betyg av SCR är Daftö Camping Resort, som ligger strax söder om Strömstad på västkusten. Daftö har nyligen satsat stort på att bygga ut sin verksamhet, och 2011 stod Daftöland klart, en äventyrspark där barnen kan uppleva piratskepp, piratshower, en hinderbana och skattjakter. Campingen ligger dessutom naturskönt intill hav och klippor, i en vik som är relativt vindskyddad. Det finns en barnvänlig strand och badbryggor ut i havet, men för de som vill undvika saltvattnet finns också en stor pool och en barnbassäng. Campingplatsen har också faciliteter som en egen restaurang och en livsmedelsbutik.

Fem stjärnor fick också Kneippbyn Resort Visby. Kneippbyn ligger inte intill havet, och kan således inte skryta med en tillhörande strand, men campingplatsen kompenserar genom en mängd aktiviteter för barnen. Här kan man till exempel besöka Villa Villekulla, se Pippiteater, åka vattenrutschbanor i ett vattenland och besöka äventyrsparken Sommarland.

Längre norrut i landet ligger Byske havsbad. Byske ligger tre mil norr om Skellefteå, och är en av Sveriges mest natursköna campingplatser då den ligger mellan havet och Byskeälven. Vid stranden ligger restaurangen Lanternan, där det hålls dansbandskvällar. Om dagarna hålls bland annat simskola för barnen på stranden, som för övrigt har finkornig och vit sand. För de lite äldre barnen finns en ungdomsklubb som gör utflykter och har kvällsaktiviteter. På Byske havsbad finns därför många möjligheter för föräldrarna att njuta av lite tid för sig själva, och kanske passa på att använda campingens relaxavdelning eller bastu. Oavsett vilken av dessa campingplatser man väljer att åka till kommer familjen att få en oförglömlig semester.